مرگ در کمین مسافران ناوگان فرسوده تا کی در جاده ها می تازد؟

مرگ در کمین مسافران ناوگان فرسوده تا کی در جاده ها می تازد؟

به گزارش لیدی شال، عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به وضعیت بحرانی ناوگان جاده ای اظهار داشت: فرسودگی اتوبوس ها و عدم واردات جدید، جان مسافران را به خطر انداخته و در صورت تداوم، به فاجعه ای بزرگتر تبدیل خواهد شد.



مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به حادثه واژگونی اتوبوس دانش آموزان کرمانی اظهار داشت: یکی از نتایج عدم واردات اتوبوس، وقوع چنین حوادث ناگواری است، این مساله تنها یک مورد از حوادث جاده ای است که سالانه منجر به جان باختن ۱۲ تا ۱۵ هزار نفر در کشور می شود، درحالی که سه برابر این آمار نیز گرفتار قطع عضو یا لطمه های جدی می شوند.
وی اضافه کرد: برخی جریانات سیاسی تلاش دارند با سوءاستفاده از احساسات عمومی، بر زخم خانواده های داغدار نمک پاشی کنند و از این وقایع موج سواری کنند. حادثه اخیری که برای دانش آموزان دختر کرمانی رخ داد، دل هر انسانی را به درد می آورد و ابعاد آن در کمیسیون عمران با حضور مسئولان، وزیر مربوطه و اولیای دانش آموزان بررسی شده است. بی گمان این مساله بدون هیچ نوع اغماضی پیگیری خواهد شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس اشاره کرد: حل ریشه ای این معضل ضرورت دارد. هم اکنون، ناوگان حمل و نقل عمومی کشور با بحران فرسودگی روبرو است. همین طور در یک دهه گذشته، تعداد اتوبوس های فعال در بخش برون شهری از ۱۵ هزار دستگاه به کمتر از ۷۱۰۰ دستگاه کم شده که تمامی این ناوگان های عمری بالای ۱۰ الی ۱۵ سال دارند.
یوسفی علت این وضعیت را افزایش بی رویه قیمت اتوبوس های بی کیفیت مطرح کرد و اظهار داشت: هم اکنون قیمت یک دستگاه اتوبوس به حدود ۲۰ میلیارد تومان رسیده است؛ در چنین شرایطی، رانندگان که با هزینه های سنگین قطعات و نگهداری مواجهند، قادر به خرید این وسایل نقلیه نیستند.
وی اظهار داشت: مجلس بجای اتخاذ رویکرد منفعلانه بعد از وقوع حوادث، بر اجرای قوانین کارشناسی شده تاکید دارد.
درحالی که برخی جریانات تلاش دارند با دامن زدن به دوقطبی های سیاسی، ذهن مردم را از مشکلات اقتصادی همچون کاهش ارزش پول ملی، افزایش قیمت دلار و بحران های دیگر منحرف کنند، مجلس قبل تر قانونی برای واردات خودروی نو و کارکرده، خصوصاً در عرصه حمل و نقل عمومی، تصویب کرده اما این قانون بازهم اجرائی نشده است.
یوسفی اشاره کرد: اگر قانون واردات اتوبوس با جدیت پیگیری نشود و از طرف دیگر تعداد ناوگان اتوبوسی فعال کشور روز به روز کاهش باید؛ بی گمان در آینده نزدیک حوادث ناگوار جاده ای افزایش خواهد یافت، برای اینکه ناوگان جاده ای فعلی نیز فرسوده است. اگر امروز مجوز واردات یا تولید اتوبوس صادر شود، یک سال زمان خواهد برد تا این ناوگان وارد چرخه فعالیت شود.
عضو کمیسیون عمران با اشاره به مصرف روزانه ۱۱۰ میلیون لیتر گازوئیل و ۱۳۰ میلیون لیتر بنزین در کشور اظهار داشت: یکی از مهم ترین عوامل این مصرف بالا، عبور خودرو های فرسوده و بی کیفیت با تکنولوژی قدیمی است. بااین حال، نه فقط مجوز واردات اتوبوس اجرائی نشده، بلکه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نیز ارزی برای این امر اختصاص نداده اند.
وی تصریح کرد: سال ۱۴۰۲، ۵.۵ میلیارد دلار برای واردات قطعات منفصل و خودرو های مونتاژی اختصاص یافت، اما این خودرو ها با چند برابر قیمت به مردم فروخته شدند. یکی از مهم ترین تخلفات در این عرصه، مربوط به شرکت قطعات ساز «کروز» است که قطعات بی کیفیت را به اسم تولید ملی تا پنج برابر قیمت به شرکت های قطعه ساز داخلی فروخت، این مسئله یکی از محورهای اصلی استیضاح وزیر اقتصاد برای واگذاری بدون ضابطه و رانت گونه ایران خودرو به شرکت کروز بوده، که این واگذاری برخلاف تمام قوانین بالادستی و برنامه هفتم توسعه بوده است.
یوسفی اضافه کرد: مجلس بر اختصاص ۳.۳ میلیارد یورو برای واردات خودرو های کارکرده با اولویت حمل و نقل عمومی تاکید داشت، اما مجمع تشخیص مصلحت نظام و دولت با این امر مخالفت کردند. این در حالیست که برای واردات خودرو های بی کیفیت آسیایی، ۸ میلیارد دلار ارز اختصاص یافته، اما برای این طرح ارزی درنظر گرفته نشده است. این مسئله یکی از ابهاماتی است که مجلس تا رسیدن به نتیجه، آنرا پیگیری خواهدنمود و در صورت لزوم، از ابزارهای نظارتی خود استفاده خواهدنمود.
عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: انتظار می رود رییس جمهور که خود در تصویب این قانون در مجلس یازدهم نقش داشته، گره کور مافیای خودرو را که مردم هزینه آنرا با جان و مال خود پرداخت می کنند، باز کند. اگر هدف کاهش مصرف سوخت است، باید اجازه واردات خودرو های با فناوری روز داده شود.
وی در آخر اشاره کرد: مشکل از مردم نیست که خودرو های داخلی مصرف سوخت بالایی دارند، بلکه این مسئله ناشی از سیاستهای غلط و انحصار در صنعت خودروسازی است که باید اصلاح گردد. دولت باید همیشه در امتداد مردم و مجلس باشد، نه در کنار افراد سودجو.


منبع:

1404/01/02
16:12:36
5.0 / 5
55
تگهای خبر: اقتصادی , بانك مركزی , دستگاه , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
لیدی شال LadyShal