اینترنت ناپدید می شود میلیاردها صفحه وب در معرض یک پدیده عجیب
لیدی شال: تحقیقات جدید نشان میدهد بخش رو به رشدی از وب درحال ناپدید شدن است و یک خلأ وسیع و خالی را بر جا می گذارد.
به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، اینترنت که زمانی تصور می رفت بایگانی ابدی از خرد بشر است، به طرز فزاینده ای ناپایدار می شود. بر اساس گزارش «پروژه اینترنت و زندگی آمریکایی پیو»، ۳۹ درصد از همه صفحات وب فعال از سال ۲۰۱۳، ناپدید شده اند. حتی صفحات جدیدتر، به سرعت درحال ناپدید شدن هستند و نگرانی های جدی را به وجود آورده اند. این پدیده به یک سوال ترسناک منجر می شود: آیا می توانیم اینترنت را برای نسل های آینده حفظ نماییم یا تاریخ دیجیتال ما در خطر نابودی دائمی است؟
در خط مقدم مبارزه برای حفظ این میراث دیجیتال، «اینترنت آرکایو» (Internet Archive) قرار دارد که یک سازمان غیرانتفاعی با ماموریت زنده نگه داشتن گذشته آنلاین ما است.
چگونه «اینترنت آرکایو» برای حفظ گذشته دیجیتال تلاش می کند
«اینترنت آرکایو» که در سال ۱۹۹۶ توسط «بروستر کاله» تاسیس شد، یکی از مهم ترین اقدامات در حوزه حفظ میراث دیجیتال است. به عنوان یک کتابخانه دیجیتال جامع، صفحات وب، کتاب ها، فیلم ها و محتوای دیگر را ذخیره می کند. این بایگانی تا به امروز، ۸۶۶ میلیارد صفحه وب، ۴۴ میلیون کتاب و ۱۰.۶ میلیون ویدیو را نگهداری کرده است.
موانع مالی، تکنولوژیکی و قانونی، ماموریت «اینترنت آرکایو» را تهدید می کند. در سال ۲۰۲۳ که دادگاهی با متهم کردن «اینترنت آرکایو» به نقض قوانین کپی رایت، مقابل دیجیتالی کردن و امانت دادن کتاب ها رای صادر کرد، این سازمان ضربه حقوقی بزرگی خورد. این حکم نه فقط مانع از کوشش های «اینترنت آرکایو» برای حفظ کتاب می شود، بلکه آینده ماموریت گسترده تر آنرا نیز با تردید مواجه می کند.
بعلاوه، «اینترنت آرکایو» با لطمه پذیری های فنی قابل توجهی مواجه می باشد. این سازمان در ماه مه ۲۰۲۴، هدف یک حمله انکار سرویس توزیع شده (داس) قرار گرفت که لطمه پذیری آن در معرض تهدیدات سایبری را نشان داد. اگر «اینترنت آرکایو» شکست بخورد، ممکنست بخش قابل توجهی از دنیای دیجیتال برای همیشه از بین برود.
زوال دیجیتال؛ چرا ناپدید شدن محتوای آنلاین یک بحران جهانی است؟
زوال دیجیتال فقط به وب سایت های قدیمی یا وبلاگ های فراموش شده محدود نمی گردد. بر اساس گزارش مرکز تحقیقات پیو، ۹ درصد از صفحات وب به وجود آمده در فاصله سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ ناپدید شده اند. اینها شامل اطلاعات مهم دولتی، مقالات خبری و مراجع دانشگاهی است.
دایره المعارف ویکی پدیا که یکی از پرکاربردترین منابع آنلاین است، با پدیده «لینک های شکسته» روبه رو شده است و بالاتر از نیمی از مقالات آن حداقل یک لینک شکسته دارند. این پدیده که «لینک شکسته» نامیده می شود، زمانی اتفاق می افتد که هایپرلینک ها شکسته شوند یا وب سایت های مورد نظر آنها دیگر وجود نداشته باشند. اما این فقط یک مشکل نیست بلکه از دست دادن عمیق حافظه جمعی جامعه ما است.
دستیابی به اطلاعاتی که ستون فقرات درک ما از گذشته نزدیک را تشکیل می دهد، برای پژوهشگران، مورخان و کاربران روزمره دشوارتر خواهد شد. مشکل فراتر از وب سایت ها است. پلت فرم های شبکه اجتماعی که به مرکز ارتباطات مدرن تبدیل گشته اند، نیز لطمه پذیر هستند. برای مثال، ۱۵ درصد از توییت ها چند ماه بعد از ارسال حذف می شوند و کل حساب های شبکه اجتماعی می توانند با یک کلیک ساده ناپدید شوند. این ماهیت موقتی محتوای دیجیتال، بر نیاز عاجل برای اقدامات بایگانی جامع برای حفظ تاریخ ما تاکید می کند.
چگونه دولت ها، سازمان ها و افراد می توانند به امنیت آینده دیجیتال ما کمک کنند؟
در صورتیکه سازمان هایی مانند «اینترنت آرکایو»، مسئولیت حفظ تاریخ دیجیتال را بر عهده دارند، چنین مسئولیتی نباید فقط بر دوش آنها باشد. هم دولت ها و هم موسسات خصوصی باید در صیانت از محتوای دیجیتال نقش داشته باشند. مانند سیاست هایی که برای کتاب ها و اسناد فیزیکی وجود دارد، اجرای سیاست های عمومی که حفظ منابع دیجیتال حیاتی را الزامی می کند، یک گام اساسی به جلو خواهد بود.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی اکوتیسیاس، افراد نیز می توانند در این کوشش های حفظ مشارکت کنند. اقدامات ساده مانند پشتیبان گیری از داده های مهم، ذخیره صفحات وب و مشارکت در بایگانی پروژه ها می تواند تفاوت بوجود آورد. در عصری که اطلاعات دیجیتالی به سرعت درحال ناپدید شدن است، اطمینان از بقای میراث آنلاین ما برای مطالعه، رجوع و درک نسل های آینده مهم تر از همیشه است.
منبع: لیدی شال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب