به مناسبت هفته دولت؛

ابر پروژه فرآوری روی خاورمیانه در ایران

ابر پروژه فرآوری روی خاورمیانه در ایران

به گزارش لیدی شال، ابَر پروژه فرآوری روی ایران، اینروزها درحال برداشتن گامهای نهایی در جهت راه اندازی است؛ کارخانه ای که بر مبنای میزان تولید در فاز اول، بزرگ ترین در ایران و خاورمیانه خواهد بود.


به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، طبق اعلام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، بمناسبت هفته دولت، معدن سرب و روی و باریت مهدی آباد در استان یزد، با دارا بودن بیشتر از ۷۰۰ میلیون تن ذخیره زمین شناسی سرب و روی و حدود ۱۷۰ میلیون تن ذخیره قابل استخراج، دومین ذخیره جهان به حساب می آید و با این پشتوانه توانسته بزرگ ترین پروژه تولید کنسانتره روی خاورمیانه را در دل خود جای دهد.
معدن مهدی آباد مقرر است در سه فاز در مجموع به ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن کنسانتره روی به همراه ۸۰ هزار تن کنسانتره سرب-نقره برسد که حالا فاز نخست آن مراحل انتهایی را طی می کند. با راه اندازی تنها فاز نخست این پروژه عظیم، بزرگترین کارخانه فرآوری سرب و روی کشور متولد خواهد شد. در این مرحله، سالانه با ورودی دو میلیون تن خاک معدن، ۲۰۰ هزار تن کنسانتره سولفیدی با عیار۳۵ درصد روی تولید می شود.
حمیدرضا حمایت- مدیر مجتمع سرب و روی و باریت مهدی آباد و مجری طرح جامع سرب و روی کشور- ضمن اشاره به قرارگیری ۷۵ درصد از ذخایر قابل استخراج سرب و روی کشور در مهدی آباد اظهار داشت: هم اکنون ظرفیت کارخانه های تولید شمش روی کشور ۴۹۰ هزار تن و تولید واقعی شمش حدود ۲۲۰ هزار تن است که با ورود مهدی آباد به عرصه تولید و بهره برداری از فازهای سولفیدی مهدی آباد، بخش اعظم ظرفیت خالی کارخانه های تولید شمش روی کشور (حدود ۱۴۰ هزار تن) پوشش داده خواهد شد.
وی در مورد تأمین زیرساخت های اصلی این پروژه اضافه کرد: اجرای طرح تأمین آب کارخانه مهدی آباد با راه اندازی خط لوله ای به طول ۱۰۰ کیلومتر از محل تصفیه خانه شهر یزد چندی قبل راه اندازی گردید، که بزرگترین طرح انتقال پساب کشور به صنعت به حساب می آید. درمورد تأمین برق کارخانه های فرآوری؛ با راه اندازی پست برق ۳۳/۱۳۲/۴۰۰ کیلو ولت و خط انتقال ۱۳۲ کیلوولت به طول ۲۷ کیلومتر با ظرفیت انتقال ۸۰ مگاوات، برق کارخانه های فرآوری مهدی آباد تأمین شده است. این در شرایطی است که به منظور دسترسی به ماده معدنی اصلی مهدی آباد، بیشتر از ۹۵ میلیون تن باطله برداری هم انجام شده است.
حمایت در ادامه ضمن اشاره به اهمیت استفاده از تولیدات ملی خاطرنشان کرد: در همین راستا در این واحد صنعتی و معدنی حتی الامکان از تجهیزات بومی و ساخت داخل استفاده شده است، به صورتی که ۶۰ درصد از کل تجهیزات استفاده شده در این طرح از تولیدات داخلی بوده و همینطور تجهیزات خارجی تأمین شده از بهترین برندهای مطرح در دنیا هستند.

بزرگترین آسیا صنعت روی کشور
مدیر مجتمع سرب و روی و باریت مهدی آباد اعلام نمود: مدار سنگ شکن نصب شده با ظرفیت ۷۵۰ تن بر ساعت پاسخگوی فازهای ۱ و ۲ طرح بوده و آسیای بال میل نصب شده با توان ۵.۵ مگاوات و با طول ۱۱ و قطر ۵.۵ متر که ظرفیت ۲۵۰ تن بر ساعت را داراست، بزرگترین آسیای صنعت سرب و روی کشور به حساب می آید. در فاز نخست طرح، ۱۱۰۰ متر نوار نقاله نصب و در مدار فلوتاسیون این کارخانه برای نخستین بار در صنعت سرب و روی کشور از سلول های تانک سل استفاده شده است.
مجری طرح جامع سرب و روی کشور اضافه کرد: همینطور با به کارگیری آسیای ریگراند قابلیت خردایش مجدد ذرات ۵۰ میکرونی تا ابعاد ۱۰ میکرون صورت می گیرد که تأثیر قابل توجهی در افزایش عیار کنسانتره و محصولات مورد نظر بوجود می آورد و با استفاده از دستگاههای فیلترپرس مجهز به تکنولوژی پیشرفته و به روز دنیا، شرایط آبگیری ذرات تا ابعاد ۱۰ الی ۱۵ میکرون در فشار عملیاتی بیشتر از ۲۰ بار، مهیا شده است.

یک میلیارد دلار سرمایه گذاری در سه گام
حمایت ضمن اشاره به سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری لازم برای بهره برداری از کلیه فازهای این طرح عظیم، خاطرنشان کرد: الان سرمایه گذاری انجام شده برای فاز نخست به مرز ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است. در همین حال، نکته قابل توجه اینست که برای اولین مرتبه، قرارداد سرمایه گذاری در مقیاس جهانی با اعتماد دولت (سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران _ ایمیدرو) به بخش خصوصی (شرکت پیشگامان صنعت سرب و روی) به منظور استخراج و آماده سازی معدن، تأمین زیرساخت های لازم و تولید کنسانتره واگذار شده است.
مدیر مجتمع مهدی آباد ضمن اشاره به مشکلات اولیه پروژه اظهار نمود: در گذشته مهدی آباد گرفتار چالش های گوناگونی از جمله، نبود زیرساخت لازم ( آب – برق ) جهت راه اندازی کارخانه های فرآوری، فقدان دانش فنی در رابطه با فرآوری مواد معدنی کم عیار، احتیاج به سرمایه گذاری کلان، حجم عظیم باطله برداری به منظور دسترسی به ماده معدنی اصلی معدن مهدی آباد (سولفید روی) و همینطور دریافت مجوزهای محیط زیست در مورد راه اندازی کارخانه ها و کنترل پسماند آن با عنایت به قرارگیری دومین ذخیره سرب و روی جهان در منطقه حفاظت شده کالمند بوده است که با همراهی ایمیدرو و سازمان های دولتی ذی ربط، مرتفع شده و الان فاز اول طرح با پیشرفت ۹۲ درصد در آستانه افتتاح و بهره برداری قرار دارد.
قابل ذکر است که هم اکنون بیشتر از ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم در طرح مشغول به فعالیت هستند که پیشبینی می شود پس از طریق اندازی فاز نخست، این عدد به ۱۰۰۰ نفر افزایش پیدا کند. طرح سرمایه گذاری راه اندازی کارخانه های فرآوری سرب و روی مهدی، هم اکنون وارد دوره جدیدی شده و بعد از ۷۰ سال از شناسایی اولیه معدن، درحال سر برآوردن است و نویدبخش طلوعی خیره کننده در صنعت روی ایران خواهد بود.




منبع:

1402/06/04
15:28:11
5.0 / 5
437
تگهای خبر: خصوصی , دستگاه , دولتی , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
لیدی شال LadyShal