گزارش لیدی شال؛

گردش مالی 20 میلیارد دلاری قاچاق

گردش مالی 20 میلیارد دلاری قاچاق

به گزارش لیدی شال، یک کارشناس مبارزه با مفاسد اقتصادی گردش مالی 20 میلیارد دلاری قاچاق (ورودی و خروجی) نتیجه بی توجهی به قانون است، اظهار داشت: یکی از الزامات شفافیت در مسیرهای گمرکی نصب دستگاه های ایکس است.



به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، بنا بر نظر برخی کارشناسان، ایکس ری کامیونی یکی از ابزارهای قدرتمند در مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. باوجود برخی چالش ها و محدودیت ها، استفاده از این دستگاهها می تواند بطور قابل توجهی در پایین آوردن قاچاق کالا مؤثر باشد. برای افزایش اثربخشی این دستگاهها، باید بصورت مستمر به بهبود و توسعه آنها پرداخته شود و از طرفی، سایر اقدامات لازم برای مبارزه با قاچاق نیز به موازات آن صورت گیرد.
در همین رابطه، مرصاد شهرودی، پژوهشگر و کارشناس مبارزه با مفاسد اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار مهر، نظارت ضعیف را علت اصلی وفور کالای قاچاق در کشور عنوان و اظهار داشت: باوجوداینکه بالاتر از دو دهه از شروع فعالیت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز می گذرد، اما همچنان فروش اجناس قاچاق در بازار مشاهده می شود، امری که ضربه مهلکی را به تولید و اشتغال کشور وارد میکند.
وی افزود: گردش مالی ۲۰ میلیارد دلاری قاچاق (ورودی و خروجی) نتیجه بی توجهی به قانون است، قانونی که در سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید، اما در عمل بر روی کاغذ خلاصه شد، درحقیقت اگر تمامی مفاد قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور اجرائی شده بود، شاهد چنین حجم بالایی از گردش مالی اقتصاد زیر زمینی نبودیم.
موارد قانونی الزام دستگاه ایکس ری در مسیرهای گمرکی
شهرودی اشاره کرد: مطابق با ماده ۵ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب سال ۱۳۹۲، دولت مکلف است بمنظور پیش گیری از ارتکاب قاچاق و شناسایی نظام مند آن با پیشنهاد ستاد و بعد از ابلاغ رییس جمهور سامانه های الکترونیکی و هوشمند جدید مورد نیاز جهت نظارت بر پروسه واردات، صادرات، حمل، نگهداری و مبادله کالا و ارز را ایجاد و راه اندازی نماید.
وی اضافه کرد: همین طور مطابق با بند «ط» ماده ۳ قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۹۰، گمرک مکلف به استفاده از تکنولوژی های جدید و تجهیز اماکن گمرکی به ابزارهای پیشرفته جهت افزایش و بهبود انجام تشریفات گمرکی شده است.
به گفته این کارشناس مبارزه با مفاسد اقتصادی، تجهیز حداقلی گمرکات کشور به فناوری ها نوین نتیجه بی توجهی به قوانین رسمی کشور است، به همین دلیل قوه قضائیه و سازمان بازرسی باید به ترک فعلی مدیران در سالیان اخیر پیرامون موضوع فوق رسیدگی کنند.
بی توجهی دولت ها به بیانات مقام معظم رهبری درباب بازرسی کانتینرها
شهرودی بیان داشت: در نوروز سال ۱۳۹۶ مقام معظم رهبری انتقاداتی را نسبت به بازرسی حداقلی کانتینرها مطرح داشتند، ایشان لازمه کاهش قاچاق را افزایش بازرسی عنوان کردند و حتی بر واردات یا تولید دستگاه های نظارتی این حوزه تاکید داشتند، حال باید بررسی کرد که باتوجه به بیانات مقام معظم رهبری، عملکرد کشور در این زمینه چگونه بوده است.
وی افزود: طبق گزارش گمرک، مجموع ورود و خروج روزانه کامیون ها در ۲۵ مرز زمینی گمرکی، بالاتر از ۱۱ هزار دستگاه است، باوجود این که مطابق با اظهار نظر رییس کل گمرک حدود ۲۳ دستگاه ایکس ری در این مسیرها وجود دارد، اما به دلایلی نظیر زمان بر بودن، ترس از اشعه و داشتن کالای قاچاق و ممنوعه، قسمتی از ناوگان ترانزیتی، از مسیرهای گمرکی بدون دستگاه آشکارساز استفاده می نمایند.
پژوهشگر مبارزه با مفاسد اقتصادی با اعلان اینکه سالانه بطور متوسط حدود یک دستگاه ایکس ری به گمرکات کشور اضافه شده است، بیان داشت: از سال ۱۳۸۱ تا به امروز ۲۳ دستگاه آشکار ساز بمنظور بازرسی کامیون ها در گمرکات نصب گردید، درحقیقت یکی از دلیلهای قاچاق سازمان یافته، همین عملکرد ضعیف درباب استفاده از تکنولوژی های جدید نظارتی است.
آیا دستگاه ایکس ری برای رانندگان مضر است؟
شهرودی در پاسخ به شبه تعدادی از رانندگان پیرامون مضر بودن دستگاه ایکس ری برای سلامتی، اعلام نمود: میزان اشعه ای دریافتی به هر راننده با هر بار اسکن حدود ۲.۲ میکروسیورت است، در صورتیکه برمبنای تحقیقات صورت گرفته، حداکثر اشعه ای که هر فرد عادی سالانه قادر به دریافت آنست، حدود ۱۰۰۰ میکروسیورت خواهد بود.
وی اضافه کرد: با این تفاسیر دستگاه ایکس ری کامیونی، در عمل برای رانندگان مضر نمی باشد، اما به سبب اطلاع رسانی ضعیف، چنین برداشتی در بین این قشر به وجود آمده است.
پژوهشگر مبارزه با مفاسد اقتصادی، شناسایی انواع کالاهای ممنوعه، مواد منفجره، سلاح، مواد مخدر، مهاجرین غیرقانونی، افراد و حیوانات پنهان شده در وسایل نقلیه، افزایش سرعت ارزیابی گمرکی و بازرسی جاده ای، افزایش امنیت و امکان پیش گیری از اقدامات تروریستی، سهولت بازرسی بادقت بالا، رفع اشکال رانندگان ناوگان در بازرسی غیرهوشمند و… را به عنوان قسمتی از مزایای توسعه گمرک به دستگاه های ایکس ری بیان نمود.
وی افزود: افزایش استفاده از سامانه نظارتی هوشمند ایکس ری در نهایت به کاهش قاچاق (حتی تا ۵ میلیارد دلار) منجر خواهد شد، علاوه بر این به سبب توان قابل قبول، شرکت های دانش بنیان داخلی در حوزه تولید این دستگاهها، از خروجی ارز نیز جلوگیری خواهد شد.
شهرودی در آخر اشاره کرد: به جهت مباحث امنیتی و سلامت اقتصادی، کنترل مبادی ورودی و خروجی کشور، بسیار حائز اهمیت می باشد، به همین دلیل در این جهت تجهیزات نوین و کاربردی به جهت بازرسی خودرو درحال تردد اهمیت دارد، درحقیقت با بهره بردن از سامانه ایکس ری، پایش اصالت کالا، تشخیص قاچاق، مواد مخدر، اسلحه، مواد ممنوعه و… با سهولت و دقت بالا میسر می شود.


منبع:

1403/07/29
09:27:54
5.0 / 5
203
تگهای خبر: اقتصادی , الكترونیكی , امنیت , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
لیدی شال LadyShal