دبیر اسبق انجمن علمی استاندارد ایران:

استاندارد در صنایع مختلف رضایت بخش است؟

استاندارد در صنایع مختلف رضایت بخش است؟

به گزارش لیدی شال، دبیر اسبق انجمن علمی استاندارد ایران وضعیت کنونی استانداردها در ایران را در صنایع مختلف متفاوت ارزیابی و ابراز امیدواری کرد که با اجرای واقعی استانداردها شاهد درخشش سازمان ها و محصولات و خدمات ایرانی در جهان باشیم.


علی جلالی - دبیر و عضو هیئت مدیره اسبق انجمن علمی استاندارد ایران - در آستانه روز ملی استاندارد در گفتگو با ایسنا، در پاسخ به این سؤال که وضعیت استاندارد در ایران را در مقایسه با جهان چگونه ارزیابی می کنید؟ اظهار داشت: مفهوم استاندارد از دیر باز از دوره هخامنشیان در ایران جاری بوده به صورتی که اگر شما به اهرام مصر نگاه کنید و آنرا با مجسمه های تخت جمشید مقایسه کنید متوجه می شوید که مجسمه های ایرانی شاد به نظر می رسند در حالیکه اهرام مصر چهره غمگینی دارند. یکی از علل اصلی آن اینست که در آن زمان در ایران استاندارد سیستم مدیریتی شامل مرخصی کارگران، برنامه ریزی منظم، سیستم انگیزشی، سیستم آموزش کارکنان، مشخص بودن شرح وظایف و اختیارات، پرسنل جایگزین و نظم خاصی در ایرانی ها حاکم بوده است.
وی در ادامه، وضعیت کنونی استانداردها در ایران را در صنایع مختلف متفاوت ارزیابی کرد و اظهار داشت: در بعضی صنایع مانند صنایع غذایی وضعیت نسبتا خوبی داریم، اما در بعضی صنایع مانند صنعت خودرو با وجود تلاشهای زیادی که توسط تلاشگران این صنعت انجام شده است متاسفانه فاصله بسیاری با رقبای خود داریم. در زمینه خدمات مانند خدمات گردشگری هم فاصله بسیاری با استاندارد های بین المللی داریم. تمرکز سازمان ملی استاندارد ایران تا کنون بیشتر بر واحدهای تولیدی بوده است تا خدماتی.
مدرس بین المللی در حوزه استاندارد اظهار نمود: از لحاظ آماری تعداد گواهینامه های صادر شده استانداردهای مدیریتی ایزو در دنیا بیشتر از یک میلیون است که بیشتر از نیمی از آن متعلق به کشور چین است. در حالیکه در کشورهایی مانند آمریکا، ایتالیا، ژاپن و انگلستان هر کدام حدودا ۲۰ درصد کشور چین موفق به دریافت این گواهینامه ها شده اند. همین آمار نشان داده است که در آینده ای نه چندان دور کشور چین به قدرت اول جهان تبدیل خواهد شد. آمار تعداد گواهینامه های صادر شده استانداردهای مدیریتی در ایران باید توسط مرکز ملی تایید صلاحیت ایران عرضه شود.
این کارشناس رسمی استاندارد در ارتباط با لوگوهای استانداردهای ایزو که بر روی محصولات درج می شود به این نکته مهم اشاره نمود که آرم استانداردهای ایزو نشان از کیفیت محصول نیست و این علایم اثبات کننده سیستم مدیریتی آن سازمان هستند. مثلا: تولید کنندگان فرآورده های غذایی حق ندارند بر مبنای ایزو ۲۲۰۰۳ ورژن جدید آرم استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ را بر روی بسته بندی محصول اولیه یا ثانویه درج کنند. حتی عبارتی هم در این خصوص حق ندارند بر روی محصول خود بنویسند. دلیل این سخت گیری می تواند به سبب عدم سوتفاهم ناشی از ایمن بودن محصول باشد. چون که این استاندارد اثبات کننده سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است نه استاندارد محصول.
ایشان در ادامه تصریح کرد که این سختگیری برای سایر استانداردها مثل ایزو ۹۰۰۱ سیستم مدیریت کیفیت و ایزو ۱۴۰۰۱ سیستم مدیریت زیست محیطی وجود ندارد.
جلالی تصریح کرد که متاسفانه در سالهای اخیر تعداد زیادی گواهینامه های استانداردهای تقلبی، جعلی و نامعتبر در ایران صادر شده و حتی از لوگو آن هم روی محصولات استفاده می شود که سبب اغفال مصرف کنندگان می شود. این مورد احتیاج به آگاه سازی بیشتر مردم توسط مسئولین مربوطه دارد.
دبیر اسبق انجمن علمی استاندارد ایران در پاسخ به این سؤال که روند این استانداردها به چه شکل است؟ توضیح داد که استانداردهای مدیریتی از حدود ۳۰ سال پیش، از سال ۱۹۹۴ در جهان پدیدار شد. در آن زمان فقط استاندارد ایزو ۹۰۰۱ وجود داشت اما حالا ده ها استاندارد دیگر مانند ایزو ۵۰۰۰۱ سیستم مدیریت انرژی-ایزو ۳۷۰۰۱ سیستم مدیریت ضد رشوه – ایزو ۲۷۰۰۱ سیستم مدیریت امنیت اطلاعات و... تدوین شده است و دیگر یک شرکت یا سازمان نمی تواند صرفاً با دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ به خود ببالد.
جلالی در انتها از ارگان های قانونی مربوطه درخواست نمود در جهت فرهنگ سازی مقوله استاندارد و آگاه سازی بیشتر مردم در این حوزه از راه رسانه ها تلاش بیشتری کرده و ابراز امیدواری کرد که با اجرای واقعی استانداردها شاهد درخشش سازمان ها و محصولات و خدمات ایرانی در جهان باشیم و ان شا الله با رعایت استاندارد های ایمنی شاهد حوادث ناگواری مانند انفجار معدن طبس نباشیم.



منبع:

1403/07/23
08:03:31
5.0 / 5
261
تگهای خبر: استاندارد , امنیت , خدمات , طلا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
لیدی شال LadyShal