طرح تامین مسكن چك سفید امضا برای تخریب طبیعت یا ساماندهی واگذاری اراضی؟

طرح تامین مسكن چك سفید امضا برای تخریب طبیعت یا ساماندهی واگذاری اراضی؟

به گزارش لیدی شال مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهره برداری منابع طبیعی سازمان جنگلها ضمن اشاره به برخی ضعف ها و ارائه پیشنهاداتی برای طرح جهش تولید و تامین مسکن مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: جنگل و اراضی جنگلی در این طرح قابلیت واگذاری ندارند.



به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، برمبنای ماده ۹ طرح جهش تولید و تامین مسکن - که طی بهمن ماه سال قبل در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید - سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور موظف شد که اراضی ملی مورد نیاز تامین مسکن و خدمات عمومی پشتیبان واقع در محدوده و حریم شهرها و اراضی مورد نیاز وزارت راه و شهرسازی برای طرح های مصوب شهرک سازی در خارج از حریم شهرها را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون به وزارت راه و شهرسازی تحویل بدهد. این قانون اعتراض محیط زیستی ها و برخی اشخاص دیگر را به دنبال داشت چونکه بیم تخریب هرچه بیشتر طبیعت در پس تصویب این ماده وجود دارد.

پیش از این عباس آخوندی - وزیر اسبق راه و شهرسازی - در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده بود، ضمن اشاره به تخریب ۸۸ هزار هکتار از اراضی ملی بین سالهای ۱۳۵۲ تا ۱۳۹۲ اظهار کرده بود که چنین مسئله ای چکی سفید امضا برای تخریب منابع طبیعی است.

با این حال محمد رحیم رستمانی - مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهره برداری منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور - معتقد است که تغییر نمایندگی دولت در اراضی ملی و دولتی به نام وزارت راه و شهرسازی برای تامین مسکن و توسعه شهری موضوع جدیدی در کشور نیست و سازمان جنگلها قبل از این نیز برخی اراضی ملی و دولتی فاقد ممنوعیت قانونی را برای تامین مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار داده است.

او در گفت و گویی با ایسنا تصریح می کند: سازمان جنگلها قبل از این به استناد ماده ۶ قانون ساماندهی و عرضه مسکن برخی اراضی ملی و دولتی فاقد ممنوعیت قانونی در حریم شهر را برای توسعه شهری و تامین مسکن به وزارت راه و شهرسازی واگذار می کرد اما در این قانون مشخص نشده بود که چه زمین ها و عرصه هایی قابلیت ساخت و ساز برای تامین مسکن را ندارند این درحالیست که در تبصره ۲ ماده ۹ طرح جهش تولید و تامین مسکن عنوان شده است که چه زمین هایی قابلیت واگذاری ندارند.

رستمانی ادامه می دهد: در این تبصره آمده است که اراضی کشاورزی حاصلخیز درجه یک و دو، جنگل های طبیعی و دست کاشت، بیشه های طبیعی، نهالستان ها، پارک ها و ذخیره گاه های جنگلی و مرتعی، عرصه های ذخیره ژنتیکی، ایستگاه های تولید بذر، حوضه های آبخیز زوجی، محدوده ایستگاه های پایش و اندازه گیری آبخیزداری، بستر و حریم رودخانه ها و انهار، چراگاه ‏ها و راه های مسیر کوچ ایل‏ نشین ها و حریم مربوط به آنها و مناطق چهارگانه محیط ‏زیستی نمی توانند برای ساخت مسکن مورد استفاده قرار گیرند و واگذاری آنها ممنوعست.

مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهره برداری منابع طبیعی سازمان جنگلها معتقد می باشد که این تبصره از طرح جهش تولید و تامین مسکن کار سازمان جنگلها را برای عدم واگذاری جنگل، عرصه های ذخیره ژنتیکی، بیشه های طبیعی، نهالستان ها و... آسان تر کرده است و سازمان جنگلها به استناد قانون می تواند جلوی انتقال سند مالکیت و ساخت مسکن در این نقاط را بگیرد این درحالیست که قوانین قبلی در حوزه تامین مسکن به صراحت استثناهای تغییر نمایندگی را مشخص نکرده بود.

او در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا اراضی جنگلی در طرح جهش تولید و تامین مسکن قابلیت واگذاری دارند یا خیر؟ توضیح می دهد: گاهی اوقات قسمتی از جنگل های کشور به دلیلهای مختلف ازجمله تخریب، آتش سوزی و... از بین می روند و تبدیل به اراضی جنگلی می شوند. این اراضی برای احیا و بازسازی نیازمند اجرای عملیات جنگل کاری و مراقبت هستند. بدین جهت اراضی جنگلی نیز برای تامین و ساخت مسکن واگذار نمی شوند.

رستمانی در بخش دیگری از صحبت های خود با اعلان اینکه یکی از ضعف های طرح جهش تولید و تامین مسکن این است که وزارت جهاد کشاورزی در ترکیب شورای عالی مسکن حضور ندارد، تصریح می کند: باتوجه به اینکه مقرر است بخش عمده ای از این اراضی را وزارت جهاد کشاورزی تامین کند، پیشنهاد می شود که این وزارتخانه نماینده ای در شورای عالی مسکن داشته باشد. در این صورت اگر خواستند اراضی کشاورزی درجه یک و دو، جنگلها، ذخیره گاه ها و... را تغییر کاربری دهند، وزارت جهاد کشاورزی مانع خواهد شد.

به گفته او از سویی دیگر پیشنهاد می شود که قوانین مشابه و مغایر با این طرح پیشنهادی لغو شود تا تعدد و تکثر قوانین در حوزه مسکن سبب سردرگمی دستگاه های اجرائی و... نشود.

مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهره برداری منابع طبیعی سازمان جنگلها در آخر تاکید می کند: از آنجایی که مقرر است این اراضی بصورت رایگان در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد، نباید اینطور تلقی شود که ساخت و سازها را در سطح توسعه دهیم. این یعنی بجای ساخت خانه های ویلایی اشغال سطح زیاد، آپارتمان بسازیم و توسعه را در ارتفاع داشته باشیم. با این اقدام در یک سطح کوچک تعداد زیادی را سکونت خواهیم داد.





منبع:

1400/01/31
14:18:01
5.0 / 5
1278
تگهای خبر: خدمات , دستگاه , دولتی , كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
لیدی شال LadyShal