رییس سازمان امور عشایر خبر داد
احتمال تعویق یك ماهه كوچ عشایر
به گزارش لیدی شال رئیس سازمان امور عشایر اظهار داشت: بمنظور کاهش تلاقی جامعه عشایری با جامعه شهری و روستایی به سبب کرونا، پیش بینی می شود که کوچ عشایر در سال 1400 هم مانند سال قبل با یک ماه تعویق صورت گیرد.
شاهپور علایی مقدم در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه بر طبق آخرین سرشماری ثبتی مبنایی که در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در جامعه عشایری با مشارکت تشکل ها و با محوریت مرکز آمار ایران انجام شد جامعه عشایری یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، اظهار داشت: این تعداد جمعیت در قالب ۲۴۶ هزار خانوار هستند.
وی افزود: عشایر ۲۲ میلیون و ۴۰۰ هزار راس دام دارند. عمده دامی که در جامعه عشایری وجود دارد دام سبک است. ۲۸ درصد از دام سبک کشور متعلق به عشایر است. حدود ۴۵۰ هزار تن شیر و فرآورده های لبنی تولید می کنند. ۴۰ درصد فرش دستباف و ۳۵ درصد صنایع دستی در جامعه عشایری تولید می شود. ۳۴ میلیون هکتار مرتع در اختیارشان است و در ۵۹ درصد سطح جغرافیایی کشور پراکنده هستند. پشمی که از دام های عشایر استحصال می شود حدود ۱۳ هزار تن است و این هم پتانسیل است. ۷۹۰ هزار هکتار زمین زراعی در بخش عشایری وجود دارد. ۵۸ هزار هکتار هم فعالیت باغی دارند.
رییس سازمان امور عشایر با اعلان اینکه دام عشایر به حدود ۹ میلیون تن علوفه نیاز دارد، اظهار داشت: از این مقدار یک و نیم میلیون تن به صورت دستی و ۷.۵ میلیون تن هم از مراتع کشور تامین می شود. از این یک و نیم میلیون تن علوفه ای که باید تامین گردد ۵۷۰ هزار تن وابسته به خارج از کشور است و از این ۵۷۰ هزار تن تا به امروز ۴۷۳ هزار تن تامین شده و تا ۱۵ فروردین هم ۱۰۰ هزار تن بقیه تامین می شود.
تعویق یک ماهه کوچ عشایر
ایشان سپس اظهار داشت: کوچ عشایر دارای تقویم زمانی برای هر منطقه است. تنظیم زمان کوچ برعهده ستادی تحت عنوان ستاد تنظیم کوچ عشایر در استانها است که با حضور حدود ۱۳ دستگاه مرتبط تصمیم گیری های لازم انجام می شود و باتوجه به شرایط آب و هوایی، پوشش علوفه و... زمان دقیق کوچ مشخص شود. سال قبل به سبب شیوع ویروس کرونا کوچ به تاخیر افتاد و ماشینی صورت گرفت تا جامعه عشایری، جوامع روستایی و شهری تلاقی نباشد، یعنی قرار بود کوچ از اول اردیبهشت باشد ولی به خرداد موکول شد.
علایی مقدم اشاره کرد: همین تاخیر به وجود آمده در کوچ نیز موجب شد که تلفات ناشی از کرونا در کمترین حد و حدود پنج نفر باشد.
رییس سازمان امور عشایر افزود: پیش بینی های کوچ برای سال ۱۴۰۰ هم همان با یک ماه تعویق است و احیانا کوچ از اواسط اردیبهشت ماه شروع شود.
وی در ادامه به درصد برخورداری عشایر از آب و راه و برق وگاز نیز اشاره نمود و اظهار داشت: درصد برخورداری جامعه عشایری از آب سالم و بهداشتی هم اکنون به ۶۳ درصد رسیده است. دسترسی به راه در جامعه عشایری حدود ۶۰ درصد است. حدود ۱۸ هزار خانوار عشایری تا ابتدای سال ۹۸ از پنل های خورشیدی برخوردار بودند و در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ بیش از ۲۰ هزارخانوار عشایری از پنل برخوردار شدند. همین طور شش ماهه سال ۱۴۰۰ نیز ۶۰۰۰ پنل خورشیدی به عشایر تخصیص داده می شود.
به گفته این مقام مسئول، ۵۰۰ کانون اسکان عشایری دارای برق هستند و میانگین برخورداری جامعه عشایری برای آن دسته از عشایر که ساکن شده اند حدود ۶۵ درصد است.
۴۰۰ کانکس خدمات بهداشتی راه اندازی شده
علایی مقدم با اعلان اینکه نیازمند توجه بیشتر به بحث بهداشت و درمان عشایر هستیم، اظهار داشت: سال قبل تفاهم نامه ای با وزارت بهداشت امضا کردیم که ۸۰۰ کانکس سیار ارائه خدمات بهداشتی راه اندازی کنند. خوشبختانه ۴۰۰ دستگاه تا حالا به راه افتاده است.
اطلاع رسانی شرایط جوی به عشایر
وی در پاسخ به این پرسش که آیا باتوجه به پیش بینی بارش در کشور هشدارهای لازم به عشایر داده شده است، اظهار داشت: پیش بینی ها شش ماهه، سه ماهه و کمتر از یک ماه را از هواشناسی دریافت و به ادارات کل عشایر استانها و اتحادیه ها ارسال می نماییم تا از آخرین شرایط جوی آگاه شوند و به صورت پیامک به عشایر اطلاع دهند.
منبع: لیدی شال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب