وزیری که نیست اقتصادی که رهاست
لیدی شال: بالاتر از یک ماه از استیضاح و برکناری وزیر اقتصاد می گذرد و بازهم این وزارتخانه بدون تعیین تکلیف درحال فعالیت است تا جایی که فقدان وزیر به وضوح در وضعیت فعلی اقتصاد قابل مشاهده می باشد.
به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، شوک در بازار اقتصادی بواسطه افزایش قیمت های افسار گسیخته ارز و طلا، یکی از پر تکرارترین اخباری است که اینروزها بالاتر از همیشه بچشم میخورد و به گوش می رسد. بنظر می رسد اقتصاد کشور در هیچ بازه ای از تاریخ این حجم از رها شدگی و بلاتکلیفی را تجربه نکرده است.
افزایش قیمت های حاصل از تورم و افزایش قیمت ارز و طلا، اقتصاد را به سمتی هدایت کرده که آنرا نسبت به رخدادهای اخیر بطورکامل بی تفاوت کرده است. وقایع اخیر هم از دیگر سو بیان کننده آنست که وزارتخانه بدون وزیر اقتصاد، نه فقط تأثیر و توان قابل دفاعی برای مهار شبیخون های اقتصادی در ماه های اخیر ندارد که دولت نیز اهتمامی برای معرفی هرچه سریع تر وزیر اقتصاد به خرج نمی دهد و امور اقتصادی یله و رها باقی ماندند و همزیستی مسالمت آمیزی میان مشکلات اقتصادی و مسئولان ذی ربط اقتصادی شکل گرفته است.
بیش از یک ماه از برکناری وزیر اقتصاد می گذرد و این در حالیست که برای چندمین سال متوالی، انتخاب شعار سال حول محور دغدغه های اقتصادی می چرخد و سال جدید نیز با شعار «سرمایه گذاری برای تولید» از طرف رهبر انقلاب شروع شده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان یکی از مهم ترین وزارتخانه های دولت بازهم با سرپرست اداره می شود و عزمی از طرف دولت برای تعیین تکلیف این وزارتخانه و معرفی وزیر برای آن به چشم نمی خورد با این توضیح که عبدالناصر همتی وزیر سابق درست به سبب عدم مهار نرخها و وضعیت آشفته بازار در آن ایام استیضاح و در نهایت برکنار و مسئولیت های وی به سید رحمت الله اکرمی به عنوان سرپرست این وزارتخانه واگذار شد.
با وجود الزام سرعت بخشیدن به انتخاب و معرفی وزیر پیشنهادی به مجلس از طرف دولت، لازم است که رییس محترم جمهور در انتخاب این شخص دغدغه ای فراتر از دغدغه های متداول داشته باشد چونکه اقتصاد نگران کننده کشور، در لبه پرتگاهی قرار دارد که اگر سکاندار آن روحیه جهادی نداشته باشد و راه حل و برنامه مشخصی برای برون رفت از شرایط طراحی نکرده باشد، تبعات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
به نظر می رسد وزیر اقتصاد آینده باید شرایط اقتصادی کشور را به نحوی تسهیل نماید که فضای کسب وکار تقویت شود و بخش خصوصی بتواند با خیال آسوده به حوزه تولید ورود کند. اگر فردی که تصدی این وزارتخانه را بر عهده می گیرد، چنین برنامه ای داشته باشد، می تواند ضمن کاهش وابستگی کشور به ارز، ثبات اقتصادی را بوجود آورد و در نهایت، با اجرای سیاستهای مناسب، به کاهش تورم و افزایش اشتغال کمک نماید.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت با حاضرشدن در گفتگوی ویژه خبری ششم فروردین ماه در جواب سوال مجری برنامه بر اساس این که وزیر اقتصاد چه زمانی معرفی می شود؟ این گزینه هایی که در فضای مجازی مطرح می شوند را تأیید می کنید و آیا دولت به گزینه غائی رسیده است؟ می گوید: به وقت خودش اعلام می شود کار فضای مجازی گمانه زنی است مگر انتظاری به جز این دارید؟ گزینه هایی مطرح است و واقعیت این است که آقای دکتر اکرمی به عنوان سرپرست خیلی کار خودشان را خوب دارند انجام می دهند و دولت ترجیح می دهد که بدون شتابزدگی، با حوصله و در مدت قانونی خودش این کار را با حوصله انجام دهد.
محصول پریشانی اقتصادی موجود این است که در ماه و هفته های گذشته قیمت طلا و سکه و دلار افزایش بسیاری داشته و در بعضی ایام با کاهش قیمت ناچیز در نوسان بوده است.
۴ بازار تحت تأثیر فقدان وزیر اقتصاد
نخستین بازاری که مورد ارزیابی قرار گرفت بازار طلا و سکه است؛ طبق آخرین آمار -دوشنبه ۱۸ فروردین- طلا بدون تغییر محسوس نسبت به روز گذشته هر گرم طلای ۱۸ عیار به قیمت ۷ میلیون و ۹۸۶ هزار تومان معامله می شود و قیمت سکه امامی ۹۸ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان معامله شد.
نرخ دلار بازار دومی است که مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. طبق این ارزیابی -دوشنبه ۱۸ فروردین- قیمت دلار با افزایش نزدیک به هزار تومانی در پله های پایانی کانال ۱۰۴ هزار تومانی بازگشایی شد و در ادامه با رشد پلکانی به کانال ۱۰۵ هزار تومانی ورود کرد. معامله گران افزایش انتظارات تورمی، بلاتکلیفی در وضعیت سیاسی و افزایش قیمت تتر و درهم را دلیل صعود قیمت دلار می دانند.
بورس، بازار سومی است که به شدت تحت تأثیر قرار گرفته به شکلی که هم در این آشفته بازار بازهم تیره و تار است. ۱۸ فروردین ماه در حالی شاخص کل بورس تهران کار خودرا با افت ۲۶۹۶۱ واحدی به انتها برد و به تراز ۲، ۷۴۶، ۸۵۹ رسید که این شاخص در هفتمین روز کاری سال جدید سومین کندل نزولی و منفی خودرا تجربه می کند و تابحال از بازگشت به مدار صعود بازمانده است. شاخص کل هم وزن بورس تهران نیز همسو با افت شاخص کل، با کاهش ۵۴۷۴ واحدی رو به رو شد و به تراز ۸۰۴، ۹۱۵ واحدی رسید.
اقلام غذایی نیز به عنوان بازار دیگری که همیشه تحت تأثیر نرخ دلار قرار می گیرد در طول این مدت نیز دستخوش نوسانات زیادی شده، به گونه ای که بررسی ها بیان کننده افزایش قیمت محسوس در اقلام مصرفی و کالاهای اساسی است. کمبود روغن، افزایش قیمت برنج، افزایش قیمت گوشت قرمز، افزایش قیمت حبوبات و افزایش قیمت برخی محصولاتی لبنی محصول این بازار آشفته است.
رصد وضع موجود اقتصادی، بالاتر از هر چیزی لزوم سرعت بخشیدن به انتخاب و انتصاب وزیر اقتصاد را ایجاب می کند تا چاره ای عاجل برای نجات اقتصاد کشور به کار ببندد و شرایط بحرانی موجود را هر چه زودتر مدیریت کند؛ هرچند به لحاظ قانونی دولت فرصت زیادی برای معرفی وزیر داشته باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب